Info RCD 4 (Lopra)

PRA staat voor Progressieve Retina Atrofie. Progressieve is voortzettende. De retina is het netvlies en Atrofie is een proces dat iets afbreekt (degenereert). PRA is de verzamelnaam voor een groep aandoeningen die allen verantwoordelijk zijn voor het degenereren (afbreken) van het netvlies. In het netvlies (retina) zitten lichtgevoelige cellen, de staafjes en de kegeltjes. Deze cellen maken het zien mogelijk. Als deze staafjes en kegeltjes beschadigd zijn gaat de hond slechter zien. Zijn alle staafjes en kegeltjes volledig geatrofieerd dan is de hond volledig blind. PRA is een aandoening die genetisch wordt bepaald. De aandoening is “autosomaal enkelvoudig recessief verervend”. Autosomaal betekent dat de aandoening niet geslachtsgebonden is. Enkelvoudig betekent dat één erfelijke eigenschap verantwoordelijk is voor de aandoening. Recessief betekent dat van beide ouders deze eigenschap voor de aandoening moeten worden verkregen. Als één van de ouderhonden de eigenschap niet bezit worden de nakomelingen niet ziek, maar kunnen zij wel de eigenschap van de aandoening bij zich dragen.

LOPRA  staat voor: Late Onset Progressive Retinal Atrophy (enkel voor de rode Ierse setter)
Rcd-4 staat voor: rod-cone (staaf-kegel) degeneratie4
 

Vrij: deze honden hebben twee normale kopieën van het DNA. Zij kunnen geen LOPRA RCD-4 ontwikkelen als gevolg van de RCD-4 mutatie. Kunnen nog wel een ander soort PRA  ontwikkelen als gevolg van andere mutaties.
 
Drager: deze honden hebben één exemplaar van de mutatie en een normale kopie van het  DNA. Zij kunnen geen LOPRA  RCD-4 ontwikkelen als gevolg van de RCD-4 mutatie maar zij geven de  mutatie wel door aan ongeveer 50% van hun nakomelingen. Kunnen nog wel een ander soort  PRA ontwikkelen als gevolg van andere mutaties.
 
Lijder: deze honden hebben twee  exemplaren van de RCD-4 mutatie en zouden LOPRA RCD-4 kunnen ontwikkelen tijdens hun leven.